

کارخانه اسکلت فلزی در مرحله انتخاب دارای اهمیت بسیار زیادی برای کارفرما هست. معیار هایی که کارفرما بتونه کارخونه مورد نظر خودش را متناسب با پروژه اش انتخاب کنه معیار های ظریفی هستن که در طی دو مطلب مربوط به قیمت ۱ و قیمت ۲ به بخشی از اون پرداخته شد. در این مطلب طی یک گزارش عملی که کارفرمای پروژه ۵۰۰ تنی در منطقه ۱ تهران ( ۱۱ طبقه به متراژ کلی ۵۵۰۰ متر مربع) به دلیل مشغله زیاد از کارخانه اسکلت فلزی دیدن نکرده بود و بر اساس کار گذشته خودش که با تناژ ۱۰۰ تن در چند سال قبل به کارخانه اسکلت فلزی مورد نظر توسط برادرش سپرده شده بود می پردازیم.
واحد مشاوره و نظارت ساخت اسکلت فلزی فرسپ برای اجرای با کیفیت سازه های فلزی و نظارت و مشاوره حین ساخت توان این و داره که با برنامه ریزی مانع از بین رفتن سرمایه کارفرماهای محترم و درگیری و دعاوی با پیمانکاران گردد. در ادامه مروری کلی بر اتفاقات فنی و تجربیات حاصله در این پروژه داریم.
در ابتدا به صورت خلاصه می شه گفت اشتباه کارفرما در انتخاب کارخانه اسکلت فلزی به این صورت بود که:
- شخصا از کارخانه اسکلت فلزی دیدن نکرده بود
- معیار انتخاب بر اساس یک پروژه با وزن یک پنجم وزن پروژه پیش رو در منطقه ۶ تهران بود که قابل مقایسه به اهمیت پروژه موجود در منطقه ۱ تهران نمی باشد
در مرحله ای که می خوایم کار جدید به شرکت سازه فلزی که قبلا باهاش کار مشترک داشتیم داده بشه باید کارخانه بازدید بشه و معیار های زیر بررسی بشه:
- از ظرفیت خالی تولید شرکت سازه فلزی با خبر بشیم
- پیچیدگی طراحی سازه جدید پروژه موجود و تناژ، منطقه که قراره سازه پروژه ساخته بشه با پروژه قبلی مقایسه بشه ( مطلب مربوط به معیار های قیمت اسکلت فلزی ساختمان ۱ ، معیار های قیمت اسکلت فلزی ساختمان ۲ حتما مطالعه شود ).
- آمادگی پیمانکارهای ساخت شرکت سازه فلزی ( در برخی مواقع چون کارخانه خالیه جذب پیمانکار جدید و هماهنگی پیمانکار جدید با پروژه زمان بره)
- دیدن وضعیت دستگاه ه ، آیا دستگاه های جدیدی نسبت به گذشته مستقر شده یا دستگاه های قبلی قابلیت استفاده بر اساس استانداردها و رواداری ها رو دارن ( دستگاه ها از رده خارج نیستن؟ که قراره با اون پروژه شما ساخته بشه؟)
- مسئول فنی شرکت سازه فلزی ( مدیر تولید، مدیر کارخانه، مدیر دفتر فنی در کارخانه وجود داره)
- استقرار مسئول QC مقیم در کارخانه اسکلت فلزی ، هم موضوع بسیار مهمیه نبودش واقعا کیفیت پروژه و زبان مشترک با ناظر کارفرما رو تحت تاثیر قرار میده.
در ادامه نگاهی به گزارش تهیه شده در خصوص بازدید از پروژه داریم:
در این بخش به صورت بسیار مختصر توانایی های کمی و کیفی کارگاه ساخت اسکلت فلزی نقد و توضیح داده خواهد شد.
امکانات فیزیکی کارخانه اسکلت فلزی
- فضای کارگاه
کارخانه اسکلت فلزی مورد نظر با توجه به مساحت کمتر از ۵۰۰۰ متر مربع در واقع در دسته بندی جزو کارگاه اسکلت فلزی قرار می گیرد. این کارگاه با اختصاص دادن ۸۰ درصد از فضای خود به عنوان فضای سالن تولید، در ماه توان تولید بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ تن را دارا می باشد. ۲۰ درصد باقی مانده فضا مربوط به فضاهای کارگری، اداری و دپو می باشد.
تجهیزات کارخانه اسکلت فلزی
از نظر تجهیزات ساخت اسکلت فلزی، با توجه به خط تولید کارگاه نگاهی اجمالی به توانایی های این کارگاه داریم.
- برشکاری
در این کارگاه برش کاری به وسیله دستگاه CNC راسته بر و شکل زن چهار پیک انجام می گیرد که با توجه به توان دستگاه برای زاویه دادن سر پیک ها کونیک ها نیز توسط این دستگاه زده می شود. با توجه به فضای کوچک کارگاه اسکلت فلزی، جای دستگاه هایی مثل دستگاه CNC شکل زن مجزا، دستگاه های گیوتین سرد، برش ۵ کاره خالی ایست.
شکل ۱: دستگاه برش راسته بر و شکل زن ۴ پیک
- سوراخ کاری
سوراخ کاری در این کارگاه با استفاده از دستگاه دریل رادیال انجام می شود. با توجه به اینکه این پروژه با اسکلت پیچ و مهره طراحی نشده وجود این دستگاه کافی ایست. ولی به صورت کلی نسبت به کارخانه های اسکلت فلزی جای دستگاهایی مثل سوراخ کاری مگنت، پانچ و سوراخ کاری CNC که بسیار ضروری هستن خالی ایست.
شکل ۲: دستگاه دریل رادیال
رکتیفایر
جوش های CO2 به وسیله این رکتیفایر های انجام می پذیرد.
شکل ۳: رکتیفایر CO2
دستگاه زیر پودری
انجام جوش های زیر پودری پروژه و وجه چهارم پروژه توسط این دستگاه صورت می گیرد.
شکل ۴: دستگاه ۱F
جمعبندی
می توان نتیجه گیری کرد که کارگاه ساخت اسکلت فلزی یک مجموعه ساخت اسکلت فلزی با توان تولید ۱۰۰ تا ۲۰۰ تن در ماه می باشد که دارای تجهیزات محدود می باشد. از نظر نیروی انسانی نیز، کارگاه بیشتر دارای نیروهای اجرایی می باشد و ضعف این واحد، نداشتن بخش های دفتر فنی، کنترل کیفیت و کنترل پروژه می باشد.
نویسنده: پدرام خیرخواه