در جوشکاری، چنانچه تیرورقها، تیر جعبهها و یا ورقهای تقویتی، متقارن باشند، چهار نوار جوش به خوبی در حول محور خنثای مقطع متعادل میشوند و در نتیجه انحنای حاصل از جوشکاری بسیار کم خواهد بود (شکل ۱). ترتیب و توالی جوشکاری خودکار جهت انجام چهار نوار جوش، میتواند بدون تأثیر عمدهای در تغییر شکل متفاوت باشد.
در بیشتر حالات، توالی و ترتیب جوشکاری، تابعی از نوع قالب بهکار رفته و روش حرکت تیر از یک موقعیت جوشکاری به موقعیت دیگر در کارگاه میباشد.
شکل ۱
در شل ۲- الف، دستگاه مونتاژ دارای دو پایه برای حفظ ورقهای مونتاژ شده تحت دو زاویه مخالف میباشد. وضعیت قرارگیری طوری است که جوش بال بهجان در وضعیت تخت انجام میشود. از آنجایی که برگرداندن کامل تیر، مشکل و وقتگیر است، لذا توالی و ترتیب جوشها باید به گونهای طراحی شود که تعداد برگرداندن آن تا حد امکان کاهش یابد.
شکل ۲- الف ترتیب جوشکاری طولی تیر ورق.
شکل ۲- ب ترتیب جوشکاری طولی تیر ورق.
در شکل ۲-الف مجموعه تیر مونتاژ شده، نخست بر روی پایه چپ قرار گرفته و جوش ۱ اجرا میشود. سادهترین گام بعدی برداشتن تیر با جرثقیل قلاب شده به بال فوقانی و خواباندن آن بر روی پایه سمت میباشد. در این مرحله جوش ۲ بر روی همان بال امّا در سمت دیگر جان انجام میشود. حالا تیر برداشته شده و بر روی زمین قرار گرفته و پس از سر و ته شدن، برای اجرای جوش ۳ در موقعیت تخت، بر روی یکی از پایههای قرار داده میشود. بالاخره تیر برداشته شده و برای آنکه جوش ۴ انجام شود بر روی پایه دیگر خوابانده میشود.
در شکل ۲- ب از یک قالب چرخان برای اجرای جوش بال به جان استفاده شده است. بعد از اینکه جوش ۱ کامل شد، تیر دوران یافته و جوش ۲ انجام میشود. حال باید سر دستگاه جوش به عقب و به سمت دیگر جان تیر برگشته و جوش ۳ را اجرا کند، در نهایت دوباره تیر دوران یافته و جوش ۴ انجام میگردد.
ترتیبهای مختلف عبور جوش که در بالا بیان شد، بستگی کامل به قالب، روش بهکار رفته و ترجیحاً مقدار تأثیر آن بر تغییر شکل دارد.